Home Phone

Lestera leseni zaboji in euro palete

V našem podjetju izdelujemo vse vrste lesenih zabojev, euro palet in nepovratnih lesenih palet, ki jih po želji tudi termično obdelamo po standardu ISPM – 15 in jih označimo z znakom IPPC- HT.

Euro palete

Lesene palete izdelujemo pretežno iz lesa, jelke, bora, po želji pa tudi iz drugih vrst lesa, vezanih plošč, MDF plošč ter OSB (LSB) plošč. Po želji so lahko palete tudi skoblane.

Širok izbor strojne opreme nam omogoča tudi izdelavo specialnih palet. Lesene palete velikih nosilnosti – 5 ton in več, se izdelujejo izključno po naročilu.

Palete sestavljamo z žičniki, vijaki ali po potrebi sponkami. Ker imamo tudi stiskalnice za les, so lahko specialne palete ali leseni zaboji tudi lepljeni.

Še nekaj koristnih informacij:

 • Teža palete je odvisna od nosilnosti in se začenja od 12 kg navzgor. Nepovratna paleta nosilnosti cca 2000 kg je težka 14 – 16 kg. Euro paleta je težka 22 – 25 kg.
 • Z uporabo nepovratnih palet se znižajo stroški transporta, saj je teža palet manjša, nabavna cena palet pa nižja od cen kartonskih, plastičnih ali euro palet.

Vrste lesenih palet, ki jih izdelujemo

 • palete standardnih dimenzij – npr.1200×800 mm,1114×960 mm, 1000x 1000 mm, 800×800 mm, 800×600 mm….
 • palete za izvoz v Ameriko : STRINGER paleta-2way in 4way, BLOCK paleta 4 -way.
 • palete za izvoz v Veliko Britanijo : UK STANDARD paleta1200x1000 mm
 • vse vrste palet izdelane na osnovi dimenzij, ki jih poda naročnik.

Prodajamo in odkupujemo tudi nove in rabljene svetle in temne EURO – EPAL palete.

Cene euro palet se določijo glede na kakovost palet in količino. Poškodovane in uničene palete pa našim strankam brezplačno odvažamo.

Prodajamo in proizvajamo tudi sestavljive okvirje za euro palete, ki jim dodamo pokrov. Pri takem načinu lahko sestavite zaboj poljubne višine, hkrati pa vam zasede malo prostora v skladišču.

Več o lesenih paletah si lahko preberete tukaj.

Toplotna obdelava – standard ISPM 15

Za ves leseni pakirni material in tudi za palete velja, da morajo v mednarodnem prometu z Evropsko unijo, izpolnjevati tehnične zahteve v skladu s standardom ISPM 15.

Eden izmed načinov posebne dodelave lesa v skladu s standardom ISPM-15 je tudi toplotna obdelava – HT. Toplotna obdelava lesa je postopek segrevanja lesa v toplotni komori po postopku z mednarodno oznako HT, ki zagotavlja, da se je les segrel po svojem celotnem preseku, vključno s sredico lesa, na najmanj 56 0C za najmanj 30 minut. 

Lesene palete pri nas izdelamo iz lesa, ki smo ga predhodno toplotno obdelali. Palete označimo z žigom, ki vsebuje vsebovati poleg IPPC oznake še oznako države – SI, številko našega obrata in oznako HT.

toplotna obdelava lesa standard ISPM 15
toplotna obdelava lesa standard ISPM 15

Za toplotno obdelane palete vam izdamo  certifikat  o opravljeni termični obdelavi  v angleškem jeziku, ki se priloži kot spremni dokument pri transportu.

V naši proizvodnji žigosamo termično obdelano embalažo z vročim žigom, z brizganjem ali  mokrim žigom.

Več o toplotni obdelavi si lahko preberete tukaj.

toplotna obdelava lesa
toplotna obdelava lesa

Leseni zaboji

V našem podjetju proizvajamo lesene embalažne zaboje v različnih dimenzijah po naročilu strank. Izdelamo jih na podlagi načrtov, ki jih priloži naročnik ali pa načrt izdelamo sami na osnovi podanih podatkov.

Po potrebi so zaboji lahko  toplotno oz. termično obdelani.

Leseni zaboji so izdelani iz kakovostnega lesa, lahko so tudi skoblani. Izdelujemo jih pretežno iz lesa smreke, jelke, bora, po želji pa tudi iz drugih vrst lesa.

Izdelani pa so lahko tudi iz drugih materialov (OSB, MDF, vezanih plošč…), ki so primerni in dovolj kakovostni za izdelavo.

Pri nas izdelani leseni zaboji zagotavljajo potrebno nosilnost ter vertikalno in  horizontalno stabilnost. Izdelani so v celoti iz zdravega lesa in so zelo močni. Na najšibkejšem delu –  vogalih, so še dodatno ojačani, kar zagotavlja še večjo nosilnost od dogovorjene.

Embalažne zaboje sestavljamo s paletnimi žičniki in sponkami, dodatno pa še utrdimo z lesnimi vijaki.

V kolikor je potrebno nalaganje s strani, zabojem priložimo tudi vijake za vijačenje pokrova oz. stranskega dela. Zaboji se lahko odpirajo in zapirajo tudi z  vogalnimi zaponkami, kar je posebej praktično pri večkratni uporabi lesenega zaboja.

leseni zaboji lestera
leseni zaboji lestera

Vrste zabojev, ki jih proizvajamo

 • leseni zaboji za cestni promet
 • leseni zaboji za letalski promet
 • leseni zaboji za ladijski promet
 • leseni zaboji za industrijo
 • leseni zaboji za skladišča
 • leseni zaboji za jabolka
 • leseni zaboj za krompir
 • leseni zaboji za vina
 • lesene škatle
 • leseni zabojčki manjših dimenzij…

Še posebej za letalski promet izdelujemo posebno lahke zaboje, ki ohranijo čvrstost in so trenutno glede na razmerje med ceno, težo in vzdržljivostjo, najboljša izbira za zaščito tovorka.

Zaradi zmanjšanja teže zabojev se les kombinira z vezanimi ploščami, MDF , debelejšim rezanim furnirjem, kartonom ali plastiko.

Embalažni zaboji izdelani na takšen način ohranijo dobre mehanske lastnosti in imajo do 40% manjšo težo.

Leseni zaboji so še posebej primerni za prekomorski prevoz tovora v ladijskih kontejnerjih, kjer nastaja veliko kondenza. Le tega lesena embalaža dobro absorbira in na ta način pripomore, da vlaga ne poškoduje tovorka.

Statična in dinamična obremenitev lesenih zabojev je veliko večja kot pri kartonskih in plastičnih zabojih, prav tako imajo boljšo elastičnost in trdnost. Diagonalna in vertikalna trdnost kartonskih zabojev se ob prisotnosti večje vlažnosti drastično zmanjša, zato so zaboji izdelani iz lesa nepogrešljivi pri transportu ter cenovno zelo ugodni.

Embalažne zaboje izdelujemo na podlagi načrtov, ki jih priloži naročnik ali pa načrt izdelamo sami na osnovi podatkov, ki jih poda stranka.

Izdelujemo tudi podstavke za transport strojev, podeste za sejmišča…

Proizvajamo tudi sestavljive okvirje za euro palete, ki jim dodamo pokrov. Na tak način se lahko sestavi zaboj poljubne višine, ki zasede zelo malo prostora v skladišču.

Več o lesenih zabojih si lahko preberete tukaj.

LokacijaSv. Vid 38, 2367 Vuzenica
Telefon028874009
E naslovinfo@lestera.si
Spletna stranhttps://lestera.si